Ultramaratonistul care salvează vieti

Pentru Andrei Gligor, o alergare nu se termină niciodată după ce a trecut linia de sosire. În numele binelui, el este în stare să meargă până la capătul lumii.

Apuseni Marathon 2014

Apuseni Marathon 2014

Este ora 10.00 și-n cafeneaua Starbucks din mall Promenada este forfotă mare. Oamenii din clădirile de birouri aflate în vecinătate se pregătesc pentru o nouă zi de muncă, însă ea nu poate începe fără un pahar de energie neagră. Printre ei face notă discordantă un bărbat îmbrăcat în tricou și pantaloni scurți, care poartă în picioare o pereche de adidași și-n spate un ghiozdan. Lucrează tot într-una dintre corporațiile din zonă, însă programul lui tocmai s-a terminat pentru că luna asta muncește în tura de noapte. Este Andrei Gligor, de 37 de ani, IT-ist de meserie și alergător din pasiune și din convingerea că prin efortul fizic pe care îl depune poate să facă din lumea asta un loc mai bun.

Athens Classic Marathon 2011

Athens Classic Marathon 2011

”Să alerg pentru o cauză înseamnă mult pentru mine. Dacă pot să ajut, de ce să nu o fac?” este filosofia lui Andrei, care a început să alerge în anul 2011. Până acum, el a bifat peste 11.000 de kilometri, adică 12 semimaratoane, 19 maratoane, 5 ultramaratoane, 20 de curse cu trasee de sub 21 de kilometri, un Half Ironman și multe ore de antrenamente. În ultimii doi ani, Andrei a alergat în beneficiul Asociației Inima Copiilor și a nou născuților de la spitalul Marie Curie și a ajutat astfel la achiziționarea unui scaner retinian performant care poate salva, anual, câteva sute de copii de la orbire. De asemenea, el și-a mai pus pașii la bătaie pentru Hospice Casa Speranței, în 2012 și 2013, când a alergat la Transmaraton, ultramaratonul de pe Transfăgărășan. ”În 2012, unchiul și mătușa mea au murit de cancer la o distanță de câteva luni”, spune Andrei, pentru care alergarea în beneficiul celor cu boli în stadii terminale a fost un moment personal intens și plin de semnificații.

Ecomarathon Moeciu 2014

Ecomarathon Moeciu 2014

Cu toate că a făcut sport toată viața lui, Andrei a descoperit alergarea dintr-o întâmplare. Abia se recuperase după o operație de ruptură de menisc la genunchiul stâng cu ajutorul programului de fitness și kinetoterapie realizat de antrenorul Răzvan Roșulescu, când Mihaela, un al client al sălii la care mergea și Andrei, se întorsese de la celebrul maraton de la New York. ”A povestit cu atâta entuziasm despre experiența de acolo, că treaba asta a produs un declic în mine și-am știut că vreau și eu să fac asta. Am aflat că tot Răzvan o antrenase, așa că l-am întrebat dacă el crede că aș putea să fac asta. Mi-a răspuns că genunchiul este recuperat în proporție de 90% și, dacă mă antrenez cum îmi spune el timp de șapte luni, voi putea să termin un maraton fără prea mare efort„, își amintește Andrei pentru care prima cursă a fost în Atena, pe traseul unde s-a născut maratonul ca sport.

Hercules Marathon 2014

Hercules Marathon 2014

În anul 490 î.Hr., grecii i-au învins pe perși în localitatea Marathon într-o bătălie istorică. Fidipide a fost mesagerul care a alergat 42 de kilometri până la Atena, în sub 36 de ore, pentru a da vestea cea bună, însă odată ajuns la destinație a murit de epuizare. Cu toate acestea, numele lui a devenit legendă iar maratonul, ca sport al modernității, i se datorează.

Sahara Marathon 2014

Sahara Marathon 2014

Așa că, pentru Andrei, cursa de la Atena a avut o însemnătate deosebită. În plus, antrenorul lui l-a însoțit în prima competiție importantă a vieții sale, ceea ce l-a ajutat să se mobilizeze și să facă față presiunii. ”Primii 25 de kilometri au fost cei mai grei pentru că sunt în urcare, dar dacă reușești să te poziționezi cum trebuie la nivel mental, totul devine ușor”, povestește alergătorul pentru care o altă sursă de inspirație și motivare a fost exemplul lui Dean Karnazes, ultramaratonistul american. ”Ultramaratonistul a fost prima carte de la editura Preda Publishing pe care am citit-o și felul în care Dean a reușit să treacă peste momentele grele din timpul alergărilor pe distanțe foarte lungi m-a ajutat să fac și eu fața mai bine propriilor mele provocări”, spune Andrei.

Vertical Challenge 2013

Vertical Challenge 2013

Cu toate acestea, cartea care l-a făcut să vadă alergarea într-o lumină nouă a fost Născuți pentru a alerga. ”Este considerată Biblia oricărui alergător, o citești și pur și simplu îți face chef să alergi. Mi-a plăcut foarte mult nu doar povestea cursei alături de tribul Tarahumara, ci și stilul de viață al acestor oameni. Îmi doresc ca, într-o zi, să pot să alerg și eu alături de ei, căci din câte știu, această cursă are loc în fiecare an. Ar fi o experiență extraordinară”, explică Andrei care, până când își va putea îndeplini acest vis, pune la cale participarea la Marathon des Sables, o cursă de șase zile în deșertul Sahara, catalogată de Discovery Channel drept cea mai dură competiție de alergare de pe fața pământului.

Maratona di Roma 2014

Maratona di Roma 2014

Și nici nu este de mirare, de vreme ce traseul totalizează 251 de kilometri peste dune de nisip ce par să te înghită la fiecare pas și temperaturi care ajung până la 50 de grade Celsius. Însă, ca și-n restul alergărilor pe care le-a făcut, Andrei vrea pur și simplu să vadă ce-i poartă pielea. ”Vreau mereu să alerg mai mult. Îmi propun un obiectiv, îl ating, apoi mă gândesc la ceva și mai și. Asta înseamnă să evoluez, altfel aș rămâne în zona de confort și nu s-ar mai întâmpla nimic”.

Ironman Oradea 2014

Ironman Oradea 2014

No comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing